Založ si blog

Manipulácia v médiách

Médiá v modernom svete a demokracii majú primárnu úlohu informovať. Jednou z častí v Etickom kódexe novinára je ustanovené: “ Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov[1].

Na papieri to neznie až tak zložito. V praxi sa však často stretávame s tým, že novinári si pravdu prispôsobujú, jemne ju ohýbajú alebo nepovedia všetky informácie tak, ako sa stali, prípadne poradie v akom sa udiali. Niektorí to môžu robiť nevedomky pretože sú presvedčení o svojej pravde alebo na požiadanie zamestnávateľa. Veď senzácie predávajú noviny a zvyšujú sledovanosť televíznych správ.

Najčastejším spôsobom manipulácie zo strany médií považujem nepovedanie celej pravdy.  Novinári majú prístup k rôznym informáciám z rôznych strán. Je len na ich vedomí a svedomí, čo z toho množstva sa dostane k divákovi alebo čitateľovi. Našťastie diváci a čitatelia majú taktiež prístup k rôznym domácim, či svetovým médiám. Preto tí, ktorí sa o konkrétnu tému skutočne zaujímajú sa nebudú spoliehať len na jeden článok v novinách alebo jednu reportáž v televízii. Ak novinár chce niekomu poškodiť alebo divákov veľmi úspešne ovplyvniť, nieje to až tak ťažké. Stačí podávať informácie zamerané na negatívne vyjadrenia dotičného. Vykreslovaním negatív je veľmi ľahké naviesť ľudí k „správnemu“ postoju. Menej vzdelaní alebo sčítaní ľudia budú spokojní s takýmto prístupom a uveria prvému článku, ktorý si prečítajú. Naopak ľudia, ktorí sa zaujímajú o dianie okolo seba, ak majú podozrenie z manipulácie, obrátia sa na iné médium.  
Pri honbe za senzáciou vzniká priestor pre konšpiračné teórie. Aj konšpiračné teórie sú určitým spôsobom zavádzanie recipienta. Alebo tvorcovia týchto teórií hovoria pravdu a zavádzajú bežné médiá, ktoré denne sledujeme?

 Čím väčšia a významnejšia udalosť, tým viac mýlnych a zmetočných informácií sa šíri v médiách a na internete.

Pozrime sa napríklad na udalosť, ktorá ovplyvnila nielen životy tých, ktorí boli priamo účastní, ale aj životy ľudí po celom svete – teroristické útoky v New Yorku z 9.septembra 2001. Ihneď po udalosti sa do sveta dostali prvotné informácie, že do World trade centra narazili dve lietadlá a ako výsledok toho sa „dvojičky“ zrútili. Ďalšie lietadlo narazilo do Pentagonu a posledné unesené lietadlo havarovalo. Médiá po celom svete prinášali šokujúce zábery priamo z miesta činu. Prach, panika a zúfalstvo…

Postupne, počas ďalších dní spolu so srcervúcimi príbehmi jednotlivých ľudí, či už zamestnancov WTC, Pentagonu, hasičov, policajtov, zdravotníkov, ich rodinných príslušníkov aj obetí v lietadle prišlo viac komplexné vysvetlenie toho, čo sa stalo. Američania s hrôzou zistili, že niesu až taká neohrozená veľmoc za akú sa považovali.

Spolu s oficiálnymi správami, ktoré prichádzali v médiách, na povrch sa začali vyplavovať aj pochybnosti a niektorí novinári začali spochynňovať vysvetlenia podávané ich kolegami. Konšpirační teoretici tvrdili, že americká vláda vopred vedela o plánovaných útokoch a keďže nič nespravili pre to, aby tomu zabránili, nepriamo spôsobili smrť takmer 3000 ľudí. Odôvodnili to tým, že Bushov kabinet potreboval dôvod napadnúť Irak a Afganistan. Samozrejme, takéto články na titulnej strane zabezpečia predajnosť novín.

Nanešťastie, neexistuje video, ktoré by priamo zachytávalo náraz lietadla do Pentagonu. Tvorcovia konšpiračných teórií spochybňujú, že do Pentagonu vôbec nejaké lietadlo narazilo. Diera, ktorá ostala v budove nezodpovedá veľkosti lietadla. Tiež chýbajú diery po krídlach. Aj okná tesne nad nárazom ostali celé.

Verzia v ktorej sa nie všetci novinári zhodli je aj dôvod, prečo posledné lietadlo nenarazilo do ceľa tak, ako to chceli teroristi. Oficiálna verzia hovorí, že sa pasažieri v lietadle vzbúrili. Neoficiálne, lietadlo bolo zostrelené na rozkaz americkej vlády.

Pravdepodobne najviac konšpiračných teórií vzniklo na tému World Trade Center. Niektorí novinári naznačujú, že „dvojičky“ by nespadli ako výsledok nárazu lietadiel. Hovoria o tom, že pád sa až nápadne podobal na plánovanú demolíciu za pomoci šikovne umiestnených výbušnín.

Je zjavné, že novinári a médiá majú viacero spôsobov ako podať pravdu. Zavádzanie, alebo nie, v konečnom dôsledku je preto na nás, akú pravdu si vyberieme my, diváci.

 

FMK UCM v Trnave; autor: Martina Dedková

 

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 4661x
Priemerná čítanosť článkov: 4661x

Autor blogu

Kategórie

Archív